Tavallinen Mieli Zendon Retriittikeskus

Lammin retriittikeskus:
Kataloistentie 681
Hämeenlinna, Suomi

Sijainti google mapsissa

Keskuksen vuokraaminen

Haluamme ylläpitää keskusta asenteella, jota kutsumme termillä ”radical hospitality”. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että paikka on kaikille avoin, kuka tahansa voi tulla ”kylään”.

Lisäksi, se tarkoittaa sitä, että tarjoamme paikkaa vuokralle avoimin mielin. Muut buddhalaiset ryhmät voivat halutessaan vuokrata paikkaa retriittikäyttöön – mutta myös lähes kuka tahansa muu. Voimme vuokrata paikkaa myös yksityisille henkilöille asumista varten, tietyin varauksin.

Lammin tilat sopivat mainiosti esim. erilaisten liikunta- ja taidepajojen järjestämiseen. Zendona ryhmällämme toimii tämän entisen koulun liikuntasali, joten tilaa on paljon.

Keskusta voidaan myös vuokrata erilaisiin kokoustarkoituksiin. Makuupaikkoja on noin 40. Keittiö on siisti, tilava ja moderni, käytössämme on mm. 2 jääkaappia ja varastotila suuremmalle määrälle ruokatarvikkeita. Pesutuvassa on uusi pesukone sekä kuivausrumpu. Suihkuja on rakennuksessa useampia – sekä totta kai sauna. Retriittien järjestämistä varten on omasta takaa tällä hetkellä 20 zabutonia sekä 10 zafua – tulevaisuudessa toki enemmän.

Yhteyshenkilö Lammin vuokrausasioissa on Timo Teräväinen:

Timo Teräväinen:
timo.teravainen(at)gmail.com

Puhelin:
0505955974

Lisätietoja saa myös Karen Terzanolta:

Karen Terzano:
karenterzano(at)gmail.com
(Huom. vain englanniksi)

_____________________________________________

Lammin keskuksen syntyminen:

Melko pian sanghamme syntymisen jälkeen aloimme järjestää sesshineitä eli meditaatioretriittejä. Useamman kerran ensimmäisen vuoden aikana vuokrasimme tiloja Lantula-talosta Sastamalasta. Talo oli yli 20 ihmisen sesshiniä ajatellen melko tiivis, mutta varsin kodikas. Osa osallistujista majoittui tilan puutteen vuoksi mm. ullakon varastotiloihin patjojen kanssa. Ensimmäisen rohatsun aikana osa harjoittajista teki kauniita jäälyhtyjä pihalle ja paikka oli retriittitarkoitusta varten mainio, vaikkakin paikan tyhjennys ja uudelleenjärjestys sesshineitä ennen ja niiden jälkeen kävikin työlääksi. Järjestäjille kävi tutuksi zen-koulukuntamme ”paikallisen” opettajan Karen Terzanon ajatus retriittien viettämisestä visuaalisesti mahdollisimman aisti-ärsykkeettömässä tilassa – kirjahyllyt peitimme suurilla paperiarkeilla ja lakanoilla – ”no visual clutter – so the mind can focus.”

Vaikka paikka alkoikin käydä tutuksi ja turvalliseksi, buddhalainen perustotuus asioiden jatkuvasta muuttumisesta näytti taas voimansa. Karen ilmoitti halukkuudestaan pysyä Suomessa pysyvästi, joka tietysti oli mahtava uutinen sanghallemme. Karen sai ajatuksen – miksi turhaan ostaa kaupungista asuntoa, kun samalla taloudellisella panostuksella voisi ostaa vanhan kyläkoulun, joka toimisi sekä Karenin kotina – että nuoren ryhmämme retriittikeskuksena?

Ofrontsa porukastamme alkoi etsiä sopivia vaihtoehtoja Karenin kanssa. Melko pian sellainen löytyi Lammilta – hyväkuntoinen rakennus joka oli myös sijainniltaan ihanteellinen – Helsingin ja Tampereen välissä, noin tunnin ajomatkan päästä kaupungeista, joissa Tavallisen Mielen zendoja sijaitsee.

Vuoden 2013 alussa kävimme paikan päällä ja Karen teki sanoista tekoja. Ryhmämme jäsenet epäröivät mutta Karen oli varma siitä, että saisi – ja että me saisimme – paikan toimimaan. ”I ran a hotel for 7 years in south america.” Tämä amerikkalainen zen-opettajamme oli hetkittäin suomalaiseen mentaliteettimme nähden joskus varsin, varsin nopea toimissaan.

Kesäkuussa 2013 Karen osti Kataloisten koulun Hämeenlinnan kaupungilta. Ensimmäinen sesshin pidettiin Kataloisissa heti heinäkuussa kiivaan valmistelujakson jälkeen, ja seuraava sesshin lokakuussa ja vuoden viimeinen joulukuussa. Rakennus on osoittautunut varsin hyväkuntoiseksi ja retriittikäyttöön erittäin toimivaksi.

_______________________________________________

Tähän kalenteriin lisätään Lammin keskuksen vuokraukset – joten jos haluat vuokrata keskusta käyttöösi, voit tarkistaa kalenterista, onko keskus haluamanasi aikana vapaana.

_________________________________________________________

Kuvia keskuksen sisältä

Kuvia Lammin retriittikeskuksen alueelta ja lähimaastosta

__________________________________

These photos are free to share and use non-commercially.

Creative Commons License
This work by Markku Savinen is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.