Harjoituksemme

Zazen eli zen-meditaatio

On läsnäoloharjoitus. Zazen on zenbuddhalaisuuden keskeisin harjoitus. Sanatarkasti se tarkoittaa istuvaa keskittymistä. Zazenissa ojentaudumme tälle hetkelle sellaisena kuin se on. Emme yritä saada aikaan mitään erityistä tilaa, vaan tarkkailemme sitä mitä tällä hetkellä on. Zazen ei ole rentoutusharjoitus, vaikka siitä voi toisinaan saada rentoutuneen olon. Zazen ei välttämättä tee meistä rauhallisempia ja tasapainoisempia. Tulemme vain herkemmiksi omalle ihmisyydellemme.

Ordinary Mind School zen-koulukunnan opettajat harjoituksesta:

Älykäs harjoitus

Älykäs harjoitus käsittelee aina vain yhtä asiaa: ihmisenä olemisen perustalla olevaa pelkoa, pelkoa siitä että en olekaan. En tietenkään ole, mutta se on viimeinen asia minkä haluan tietää. Olen pysymättömyys, joka näyttäytyy kiinteänä vaikuttavassa ihmishahmossa. Pelkään nähdä sen mitä olen: jatkuvasti muuttuva energiakenttä. En halua olla sitä. Niinpä hyvä harjoitus käsittelee pelkoa. Pelko ottaa muodon, joka ilmenee jatkuvana ajatteluna, spekulointina, analysointina ja unelmointina. Luomme kaikella tällä toiminnalla pilven pitääksemme itsemme turvassa harjoituksessa, joka on uskottelua. Todellinen harjoitus ei ole turvallista, se on kaikkea muuta kuin turvallista. Emme pidä tästä, joten panostamme pakkomielteisesti tavoitteeseemme saavuttaa oma versiomme henkilökohtaisesta unelmasta. Tällainen pakkomielteinen harjoitus on itsessään vain toisenlainen pilvi itsemme ja todellisuuden välissä. Ainoa asia jolla on väliä, on nähdä asiat persoonattomassa valokeilassa: nähdä asiat niin kuin ne todella ovat. Miksi meidän pitää kutsua sitä miksikään, kun yksilöllinen este tippuu pois? Elämme vain elämämme. Ja kun kuolemme, vain kuolemme. Ei ongelmaa missään.

Charlotte Beck
Jokapäiväinen zen.

Harjoituksestamme

Kun istumme tyynyllä hiljaisuudessa itsemme kanssa, istumme itsen vuoksessa ja luoteessa täysin sen kanssa mitä todellisuuden kaleidoskooppi näyttää: linnun laulu, poliisiauton sireenit, häpeän ja ylpeyden tunteita, kaoottinen mieli, seesteinen mieli.

Vaikka meistä voi tuntua vaikealta olla joidenkin näiden asioiden kanssa ja tiedostaa ne, niin oikeastaan nämä kaikki asiat ovat vain sitä mikä nousee ja laskee hetkestä toiseen, henkäyksestä toiseen. Emme yritä päästä eroon mistään näistä kokemuksista tai luoda erikoisia mielentiloja. Harjoituksemme on vain olla sen kanssa mitä on.

Kaiken tämän läpipäästämisen prosessin kautta, asioiden jotka tuomitsemme hyväksi tai pahaksi hyväksymisestä, tulee yksinkertaisesta ja perustavanlaatuisesta zazenin harjoituksestamme harjoituksen sydän. Sydän siinä, kuinka avaudumme myötätuntoisesti omalle kokemuksellemme ja toisille ihmisille.

Pat George
Zen Center of Philadelphia

Mitä harjoitus on

Harjoitus on kokea totuus siitä kuka todella olemme.

Harjoitus on olla elämämme sinällään, ei niin kuin haluaisimme sen olevan.

Harjoitus on yhteentörmäystä sen kanssa mitä haluamme, ja sen kanssa mitä on.

Harjoitus on tarpeettoman kärsimyksemme muuntumista.

Harjoitus on huomioida ja kokea se missä olemme jumissa, se missä pidämme kiinni ja mikä erottaa meidät todellisesta luonnostamme.

Harjoitus on poiskääntymistä jatkuvasta mukavuuden ja kivuttomuuden kokemisen etsinnästä.

Harjoitus käsittelee lopulta vain yhtä asiaa: pelkoa ihmisenä olemisen perustalla – pelkoa siitä etten olekaan.

Harjoitus on myöntyvyyttä sijaita siinä mitä elämä meille koskaan antaakaan.

Harjoitus on näkemistä uskomusjärjestelmiemme läpi. Vaikka ne edelleen olisivat olemassa, ne eivät enää johda meitä.

Harjoitus on kääntymistä itsekeskeisestä näkökulmasta elämäkeskeiseen näkökulmaan.

Harjoitus on opettelemista olemaan ei-kukaan. Olla antamatta pohjaa yhdellekään uskomusjärjestelmälle – vain olemista.

Harjoitus on opettelua olemaan onnellinen. Mutta emme koskaan voi olla onnellisia jos emme todella koe omaa epäonneamme.

Harjoitus on hidasta kokemuksen lisäämistä siitä, kuka olemme ja kuinka suhtaudumme elämään.

Harjoitus on siirtymistä elämän draamasta draamattomaan elämään.

Harjoitus on aina paluuta todelliseen itseen.

Harjoitus on lopultakin sen paradoksin ymmärtämistä, että vaikka kaikki on sekaisin, kaikki on hyvin.

Harjoitus on sanomista “kyllä” kaikelle, vaikka vihaisimmekin sitä.

Harjoitus palaa aina takaisin myöntyvyyteen vain olla.

Ezra Bayda
Zen Center of San Diego

”Zen on hyödytöntä”

Toisinaan kerron jollekulle, että älä yritä niin kovaa, tai tee vähemmän. Teen näin koska huomaan, että he eivät osaa jättää itseään rauhaan ja vain istua. He yrittävät liian kovaa tehdä sen oikein tai päästä jonnekin. Niinpä heidän kaikki ponnistuksensa menevät väärään suuntaan. He yrittävät päästä jonnekin, tai he yrittävät muokata ja kontrolloida hetkeä, ennemmin kuin vain kiinnittää huomionsa hetkeen sellaisena kuin se on. Toisin sanoen he yrittävät käyttää harjoitustaan tekniikkana päästä johonkin erikoiseen mielentilaan jos toiseen. Todellisuudessa ei ole mitään paikkaa minne päästä, eikä ole mitään mitä saavuttaa. Siispä olkaamme hyvät ja jatkakaamme vain tätä yhdessä ajan haaskaamisen harjoitusta.

Barry Magid
Ordinary Mind Zendo of New York City

Harjoitus on…

Elämä elämässä elämää

Mehukkaana, sotkuisena

Täydellisenä

Karen Terzano
Tavallinen Mieli Zendo, Tampere